Zeillessen, de details

De lessen worden verzorgd door leden die getraind zijn om zeillessen te geven. Zij doen dit vrijwillig en als invulling voor de zelfwerkzaamheid die ieder lid van de vereniging dient in te vullen. Om zeilles te kunnen nemen, moet de cursist minimaal zwemdiploma A en B hebben.

De lesboten

zeillesDe optimist is een zeilbootje waarin je zelfstandig leert varen. Wij gebruiken de bootjes alleen op zoet water, maar er wordt ook heel serieus en internationaal mee geracet op zee. Zie hier een filmpje van het jeugdjournaal. Het niveau is in onze klassen nog niet zo hoog, maar het leert je de beginselen van het zeilen heel goed en je kunt er zelf mee de plas op als je je diploma’s haalt. En wie weet ga je dan toch wel meedoen aan een wedstrijd? 

De optimist heeft nog een ander voordeel; als je wat ervaring opgedaan hebt in de optimist, kun je ook doorgroeien naar de 1- of 2 mans Topaz of later naar de Laser!

In 2022 starten we het seizoen in het voorjaar met lessen in de optimist (gevorderden), 2-mans zwaardboot (Topaz, zie foto) en de kielboot (Valk). In de Topaz kun je alleen of met z’n tweeën varen, maar wij geven les in de 2-mans versie. Je kunt je alleen inschrijven (dan plaatsen wij je bij een andere cursist), met een vriend/vriendin of zelfs met een van je ouders.
Voor de beginnerslessen in de 1-mans zwaardboot later in het jaar, maken we ook gebruik van de Topaz. Deze zijn stabieler dan de laser. Bij de gevorderden lessen in de 1-mans zwaardboot (niet gepland in 2022) wordt gebruik gemaakt van de laser. De Laser is een heel snelle 1 persoonsboot waar je in principe niet uitgroeit zo lang je een beetje lenig blijft…je moet alleen niet bang zijn om nat te worden!

 

Lessen CWO 

Wij geven volgens de CWO systematiek les op de vereniging. Op dit moment is het (helaas) niet mogelijk om CWO diploma’s voor zwaardboot te behalen.

De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma's voor bijna elke watersportdiscipline. Op onze vereniging onderscheiden wij 3 vervolgdiploma’s welke elk hun eigen vaardigheid disciplines kennen.

 • CWO 1 : Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.
 • CWO 2 : Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO 1, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.
 • CWO 3 : Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Veiligheid

Wij nemen graag onze verantwoordelijkheid. Wij realiseren ons dat het lesgeven op het water een discipline met zich meebrengt. Wij stellen eisen aan de staat en onderhoud van het instructiemateriaal, de veiligheid, de diplomering van de instructeurs en de kwaliteit van de leidinggevenden. Aangesloten verenigingen en vaarscholen worden regelmatig door de CWO gecontroleerd of ze nog aan alle voorwaarden van het CWO voldoen.

Natuurlijk verwachten wij dat je goed kunt zwemmen (diploma A-B).

Wij garanderen een achterban die op de haven bereikbaar is bij eventuele calamiteiten.

 

Walwacht

Tijdens de lessen zijn de cursisten en instructeurs op het water. Indien 1 van de kinderen van het water wil, wordt deze in de haven afgezet en overgedragen aan de walwacht. Voor de walwacht wordt er een rooster opgesteld, waarbij telkens 1 van de ouders ingedeeld wordt.

 

Belangrijke regels

 • Om deel te kunnen nemen aan de lessen verwachten wij dat je goed kunt zwemmen (in bezit van diploma A & B).
 • Je moet minimaal 8 jaar oud zijn.
 • In de 1-mans en 2-mans zwaardboot is een wetsuit verplicht. In de optimist wordt het aangeraden.
 • Het dragen van een zwemvest (optimist en zwaardboot) of reddingsvest (kielboot) is verplicht.
 • Voor het uitschrijven van diploma’s is het belangrijk dat we je geboortedatum en geboorteplaats weten.
 • Tijdens de lessen maken we af en toe foto’s die we delen in de whats-app groep met de ouders of cursisten. We gebruiken ze ook in de publicaties op onze website of in het clubblad “De Spiegeling”. Bij foto’s waar de cursist duidelijk met gezicht herkenbaar op de foto staat, zullen we eerst toestemming vragen aan de cursist of ouders voordat we de foto publiceren op de website of in het clubblad. Indien je niet wilt dat er foto’s van je gemaakt worden, kun je dat altijd aangeven.
 • Wij garanderen een achterban die op de haven bereikbaar is bij eventuele calamiteiten. Hiervoor delen wij de ouders in voor een ‘walwacht’.
 • Onze vereniging heeft 2 vertrouwenspersonen, zij zijn beschikbaar indien je je verhaal niet kwijt wilt/kunt bij de instructeurs/instructrices of de commissaris zeilen

Kleding

Voor de optimist: trek makkelijk zittende kleding aan. Handig is het als je ook een droog reserve setje achterlaat op de haven in een tas voorzien van naam. Volgens de veiligheidsvoorschriften van het CWO mag een cursist alleen deelnemen met een zwemvest in de juiste maat (zonder kraag). Als de watertemperatuur onder de 15 graden meet is een wetsuit verplicht. (tip: http://www.bootaccessoiresvinkeveen.nl)

Voor de 1-mans en 2- mans zwaardboot lessen is er naast een zwemvest (zonder kraag, kies voor een kort model) een wetsuit verplicht.

Voor de kielboot lessen: makkelijk zittende kleding, waterdichte kleding (zeilpak/ regenpak) en schoenen met zachte niet afgevende (!) zolen (bijv gympen/ sportschoenen). Het dragen van een zwemvest / reddingsvest (minimaal 50N, let op: reddingsvest 150N bij temperatuur onder de 12 graden) is verplicht.

Boten

Boot Aantal cursisten per boot Bijzonderheden
Optimist 1 cursist Je moet zelf in bezit zijn van een optimist zeilboot om deel te nemen aan de zeillessen. Voor de beginnersklas is er een beperkt aantal Optimisten te huur. Eventueel kunnen wij een tijdelijke (voor de duur van de cursus) ligplaats op de haven voor u regelen. Je kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.
Topaz 1 of 2 cursisten De lessen worden gegeven in de Topazzen van onze vereniging. Voor de 2-mans zwaardbootlessen zijn 4 Topazzen beschikbaar en voor de 1-mans zwaardboot (beginners) lessen zijn 6 Topazzen beschikbaar. Het gebruik van de boot tijdens de lessen zit bij de cursusprijs inbegrepen.
Laser (Gevorderden) 1 cursist Je moet zelf in bezit zijn van een Laser of een andere 1-mans zwaardboot. De vereniging heeft de beschikking over een beperkt aantal boten die u kunt huren. (niet in 2024)
Polyvalk 4 cursisten (max) In de polyvalk lest u met een reddingvest aan. Het gebruik van de boot tijdens de lessen zit in de cursusprijs inbegrepen.

Om de drempel voor nieuwe cursisten te verlagen, krijgen zij de eerste mogelijkheid om een optimist te huren. Ouders weten dan vaak nog niet of de kinderen het leuk vinden, en vinden de aanschaf van een bootje dan te duur. Om die drempel te verlagen, kunnen ze van ons een bootje huren. 

Voor de vervolgcursus vragen wij de ouders/ cursisten om zelf op zoek te gaan naar een optimist/ 1-mans zwaardboot (lenen, huren, kopen) omdat wij niet kunnen garanderen dat we er genoeg hebben voor iedereen

Ik hoop dat bovenstaand duidelijk is en je enthousiast heeft gemaakt over onze zeillessen. Mocht je toch nog vragen hebben kun je mij bereiken via het informatieformulier.

 

Helpen bij de zeillessen als instructeur of stuurman 

Instructeurs

Al onze instructeurs zijn ervaren zeilers. Zij geven deze lessen omdat ze het leuk vinden om anderen te leren zeilen. Als u dezelfde passie hebt, meldt u dan aan. We kunnen altijd hulp gebruiken bij het les geven. Hebt u nog geen instructeurs diploma? Dan bespreken we hoe u uw instructeursdiploma kunt halen.

Vaarbewijs

Hebt u een vaarbewijs? Dan kunt u ons ook al enorm helpen tijdens de lessen. Voor de zwaardboten hebben we schippers met een vaarbewijs nodig, die de instructeurs bij de lesboten in de buurt kunnen houden.

 

Namens onze voltallige zeillescommissie,
met vriendelijke groet,

Sjoerd Oskam

voorzitter commissie zeilen