Zeillessen

Geachte bezoeker,

Wat leuk dat je ons bezoekt om te leren zeilen. Je kunt zeillessen bij ons nemen als je lid bent van onze vereniging (je kunt hieronder inschrijven).

 

Actuele situatie:
Dit jaar staat ook onze wereld op z’n kop. We zullen onze zeillessen niet in Mei starten. Dat kan niet met de huidige omstandigheden.

We hebben met de instructeurs een nieuwe planning gemaakt: We zullen onze lessen verplaatsen naar het najaar, te beginnen op 16 augustus op zondagmiddag. We geven dan dubbele lessen om nog optimaal gebruik te kunnen maken van het mooie weer in augustus en september. Dit jaar echter geen les in de kielboor (polyvalk) omdat we daarin de 1,5 meter gezondheidsmarge niet kunnen garanderen.

 

Als vereniging bieden wij zeillessen aan onze leden. Onze lessen worden verzorgd door leden die getraind zijn om zeillessen te geven.. Indien u nog geen lid bent en wel zeilles wilt nemen, dan verwelkomen wij u graag als lid van onze vereniging.

We bieden lessen aan in 3 categorieën: Optimisten van 8 t/m 15 jaar, Laser van 14 t/m 99 en Kielboot (polyvalk) liefst vanaf 14 t/m 99 jaar. Dit is een indicatie, indien u twijfelt, vragen wij u contact op te nemen met onze instructeurs (via het informatieformulier onder “Contact”en “Algemeen’). Zij kunnen u dan adviseren aan de hand van uw situatie en u wellicht op de haven wat meer uitleg geven over de lesboot(jes)

De optimist is een zeilbootje waarin je zelfstandig leert varen. Wij gebruiken de bootjes alleen op zoet water, maar er wordt ook heel serieus en internationaal mee geracet op zee. Zie hier een filmpje van het jeugdjournaal. Het niveau is in onze klassen nog niet zo hoog, maar het leert je de beginselen van het zeilen heel goed en je kunt er zelf mee de plas op als je je diploma’s haalt. En wie weet ga je dan toch wel meedoen aan een wedstrijd?

We zien ook dat voor de minder fanatieke kinderen, de optimist misschien wel gezien wordt als een kinderachtig bootje. In bovenstaand filmpje hebben we laten zien dat dat niet zo is. Maar de optimist heeft nog een ander voordeel; als je wat ervaring opgedaan hebt in de optimist, kun je ook doorgroeien naar de Laser waar we in 2020 weer les in gaan geven!

De Laser is een heel snelle 1 persoonsboot waar je in principe niet uitgroeit zo lang je een beetje lenig blijft…je moet alleen niet bang zijn om nat te worden!

Als laatste hebben we de kielboot, bij ons is dat een polyvalk. In deze boot kunnen allee leeftijden les nemen. We adviseren echter om even contact op te nemen met de instructeurs als kinderen les willen nemen in deze boot. Omdat de zeilen groot zijn, is er ook behoorlijk wat spierkracht nodig om de schoten maar ook het roer goed te kunnen hanteren als er wat meer wind staat. Wij kunnen niet aan de leeftijd van een kind zien of hij of zij die spierkracht heeft en, bij ontbreken ervan, het zeilen niet meer leuk zou vinden. Omdat wij een kleine vereniging zijn, is het tijdens de cursus meestal niet meer mogelijk om nog naar een optimistenklas over te stappen omdat deze dan waarschijnlijk al vol zit.

Lessen CWO 

De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma's voor bijna elke watersportdiscipline. Op onze vereniging onderscheiden wij 3 vervolgdiploma’s welke elk hun eigen vaardigheid disciplines kennen.

CWO 1 : Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

CWO 2 : Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO 1, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

CWO 3 : Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Veiligheid
Wij nemen graag onze verantwoordelijkheid. Wij realiseren ons dat het lesgeven op het water een discipline met zich meebrengt. Wij stellen eisen aan de staat en onderhoud van het instructiemateriaal, de veiligheid, de diplomering van de instructeurs en de kwaliteit van de leidinggevenden. Aangesloten verenigingen en vaarscholen worden regelmatig door de CWO gecontroleerd of ze nog aan alle voorwaarden van het CWO voldoen.

Wij garanderen een achterban die op de haven bereikbaar is bij eventuele calamiteiten.

Kleding
Trek makkelijk zittende kleding aan. Handig is het als je ook een droog reserve setje achterlaat op de haven in een tas voorzien van naam. Volgens de veiligheidsvoorschriften van het CWO mag een cursist alleen deelnemen met een zwemvest in de juiste maat. (zonder kraag) Als de watertemperatuur onder de 15 graden meet is een wetsuite verplicht.  (tip: http://www.bootaccessoiresvinkeveen.nl)

Boten

Polyvalk Laser Optimist
(geen les in 2020)
De lessen worden gegeven in de Polyvalk van onze vereniging. U moet zelf in bezit zijn van een Laser. De vereniging heeft de beschikking over een beperkt aantal boten. Op 16 augustus is er een ‘vlootschouw’ waarop de instructeurs alle lasers bekijken op functioneren en veiligheid. U moet zelf in bezit zijn van een optimist zeilboot om deel te nemen aan de zeillessen. Eventueel kunnen wij een ligplaats op de haven voor u regelen. Je kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Op 16 augustus is er een ‘vlootschouw’ waarop de instructeurs alle optimisten bekijken op functioneren en veiligheid.

 

Om de drempel voor nieuwe cursisten te verlagen, krijgen zij de eerste mogelijkheid om een optimist te huren. Ouders weten dan vaak nog niet of de kinderen het leuk vinden, en vinden de aanschaf van een bootje dan te duur. Om die drempel te verlagen, kunnen ze van ons een bootje huren. 

Voor de vervolgcursus vragen wij de ouders om zelf op zoek te gaan naar een optimist (lenen, huren, kopen) omdat wij niet kunnen garanderen dat we er genoeg hebben voor iedereen

Ik hoop dat bovenstaand duidelijk is en u enthousiast heeft gemaakt over onze zeillessen. Mocht u toch nog vragen hebben kunt u mij bereiken via het informatieformulier.

Namens onze voltallige zeillescommissie,
met vriendelijke groet,

Sjoerd Oskam

voorzitter commissie zeilen

 

 


Lid worden?

Ben je nog geen lid? Meldt je aan via de aanmeldpagina.

Heb je een ligplaats nodig? Stuur een e-mail naar de Havencommissaris.

Lessen 2020

2024 Activiteit
5 mei
zondag (deel 1 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
12 mei
zondag (deel 2 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
19 mei
zondag (deel 3 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
26 mei
zondag (deel 4 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
2 juni
zondag (deel 5 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
9 juni
zondag (deel 6 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
30 juni
zondag (deel 7 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
7 juli
zondag (deel 8 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
14 juli
zondag (deel 9 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven

Aanmelden zeillessen

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor zeillessen. Dit formulier wordt naar de de zeillescommissie gestuurd. Maar je moet ook lid zijn van onze vereniging.

De kosten voor zeilles zijn:

Optimist lessen voor 2020 niet meer mogelijk €45,-
Laser lessen voor 2020 niet meer mogelijk € 45,-
Kielboot lessen voor 2020 niet meer mogelijk € 50,-

Aanmelden is niet meer mogelijk

 

Nog geen lid? Meld je dan HIER aan.

Betalingen kunnen uitsluitend geschieden via een eenmalige incasso. Toestemming hiervoor geeft u onderaan het inschrijfformulier.

 

Diploma.

Aan het eind van de curus volgt een examen en wordt een diploma uitgereikt. Mits je natuurlijk voldoet aan de diploma eisen.