Zeillessen

Geachte bezoeker,

Wat leuk dat je ons bezoekt om te leren zeilen. Je kunt zeillessen bij ons nemen als je lid bent van onze vereniging (je kunt hieronder inschrijven).

 

Actuele situatie:
Ook in 2021 is de situatie in de wereld nog niet 'normaal'. Wij weten nog niet wanneer we met de zeillessen kunnen starten. Hou de website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Als vereniging bieden wij zeillessen aan onze leden. Onze lessen worden verzorgd door leden die getraind zijn om zeillessen te geven. Indien u nog geen lid bent en wel zeilles wilt nemen, dan verwelkomen wij u graag als lid van onze vereniging. Om zeilles te kunnen nemen, moet de cursist minimaal zwemdiploma A en B hebben.

We bieden dit jaar lessen aan in 3 categorieën: de Optimist van 8 t/m 15 jaar, 1-mans zwaardboot  van 14 t/m 99 en vanaf dit jaar in een 2-mans zwaardboot, de Topaz. In de kielboot (polyvalk) kunnen we dit jaar vanwege de coronaregels nog geen les geven. De genoemde leeftijden is een indicatie, indien u twijfelt, vragen wij u contact op te nemen met onze instructeurs (via het informatieformulier onder “Contact” en “Algemeen’). Zij kunnen u dan adviseren aan de hand van uw situatie en u wellicht op de haven wat meer uitleg geven over de lesboot(jes)

De lesboten

De optimist is een zeilbootje waarin je zelfstandig leert varen. Wij gebruiken de bootjes alleen op zoet water, maar er wordt ook heel serieus en internationaal mee geracet op zee. Zie hier een filmpje van het jeugdjournaal. Het niveau is in onze klassen nog niet zo hoog, maar het leert je de beginselen van het zeilen heel goed en je kunt er zelf mee de plas op als je je diploma’s haalt. En wie weet ga je dan toch wel meedoen aan een wedstrijd?

We zien ook dat door de minder fanatieke kinderen, de optimist misschien wel gezien wordt als een kinderachtig bootje. In bovenstaand filmpje hebben we laten zien dat dat niet zo is. Maar de optimist heeft nog een ander voordeel; als je wat ervaring opgedaan hebt in de optimist, kun je ook doorgroeien naar de Topaz of de 1-mans zwaardboot waar we in 2021 weer les in gaan geven!

topaz-in-aktie

In 2021 gaan we voor het eerst lesgeven in onze nieuwe bootjes, de Topaz. De Topaz is de tussenklasse tussen onze optimistenlessen en de grotere zwaardboten (zoals de Laser) of de Kielboot. Je kunt er alleen of met z’n tweeën in varen, maar wij geven les in de 2-mans versie. Je kunt je alleen inschrijven (dan plaatsen wij je bij een andere cursist), met een vriend/vriendin of zelfs met een van je ouders.

Deze klasse is nieuw voor de vereniging, in het lesgeld zit ook de huur van de boot. Na de cursus krijg je een verenigingsdiploma. Ook krijg je de mogelijkheid om tot het eind van het seizoen de Topaz voor een dagdeel te gebruiken. We willen dat de Topaz zoveel mogelijk gebruikt gaan worden en dat jullie er veel mee gaan zeilen.

Ook andere leden kunnen de Topaz voor een dagdeel huren, maar zij betalen huur.

Voor de 1-mans zwaardboot maken we met name gebruik van de Laser. De Laser is een heel snelle 1 persoonsboot waar je in principe niet uitgroeit zo lang je een beetje lenig blijft…je moet alleen niet bang zijn om nat te worden!

Lessen CWO 

Wij geven volgens de CWO systematiek les op de vereniging. Op dit moment is het (helaas) nog niet mogelijk om CWO diploma’s voor de 2-mans zwaardboot (Topaz) te behalen, maar krijg je een verenigingsdiploma

De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma's voor bijna elke watersportdiscipline. Op onze vereniging onderscheiden wij 3 vervolgdiploma’s welke elk hun eigen vaardigheid disciplines kennen.

CWO 1 : Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

CWO 2 : Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO 1, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

CWO 3 : Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Veiligheid
Wij nemen graag onze verantwoordelijkheid. Wij realiseren ons dat het lesgeven op het water een discipline met zich meebrengt. Wij stellen eisen aan de staat en onderhoud van het instructiemateriaal, de veiligheid, de diplomering van de instructeurs en de kwaliteit van de leidinggevenden. Aangesloten verenigingen en vaarscholen worden regelmatig door de CWO gecontroleerd of ze nog aan alle voorwaarden van het CWO voldoen.

Natuurlijk verwachten wij dat je goed kunt zwemmen (diploma A-B).

Wij garanderen een achterban die op de haven bereikbaar is bij eventuele calamiteiten.

Kleding
Voor de optimist: trek makkelijk zittende kleding aan. Handig is het als je ook een droog reserve setje achterlaat op de haven in een tas voorzien van naam. Volgens de veiligheidsvoorschriften van het CWO mag een cursist alleen deelnemen met een zwemvest in de juiste maat. (zonder kraag) Als de watertemperatuur onder de 15 graden meet is een wetsuit verplicht. (tip: http://www.bootaccessoiresvinkeveen.nl)

Voor de 1-mans en 2- mans zwaardboot lessen is er naast een zwemvest (zonder kraag, kies voor een kort model) een wetsuit verplicht.

 

Boten

Boot

Aantal cursisten per boot

Bijzonderheden

Optimist

1 cursist

U moet zelf in bezit zijn van een optimist zeilboot om deel te nemen aan de zeillessen.

Voor de beginnersklas is er een beperkt aantal bootjes te huur. Eventueel kunnen wij een ligplaats op de haven voor u regelen. Je kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Topaz

2 cursisten

De lessen worden gegeven in 3 Topazzen van onze vereniging.

Laser

   Beginners

   Gevorderden

1 cursist

U moet zelf in bezit zijn van een Laser of een andere 1-mans zwaardboot. De vereniging heeft de beschikking over een beperkt aantal boten die u kunt huren.

 

 

Om de drempel voor nieuwe cursisten te verlagen, krijgen zij de eerste mogelijkheid om een optimist te huren. Ouders weten dan vaak nog niet of de kinderen het leuk vinden, en vinden de aanschaf van een bootje dan te duur. Om die drempel te verlagen, kunnen ze van ons een bootje huren. 

Het zelfde geldt voor de 1-mans zwaardboot, echter hiervoor zijn maar een zeer beperkt aantal bootjes beschikbaar.

Voor de vervolgcursus vragen wij de ouders/ cursisten om zelf op zoek te gaan naar een optimist/ 1-mans zwaardboot (lenen, huren, kopen) omdat wij niet kunnen garanderen dat we er genoeg hebben voor iedereen

Ik hoop dat bovenstaand duidelijk is en je enthousiast heeft gemaakt over onze zeillessen. Mocht je toch nog vragen hebben kun je mij bereiken via het informatieformulier.

Instructeurs

Al onze instructeurs zijn ervaren zeilers. Zij geven deze lessen omdat ze het leuk vinden om anderen te leren zeilen. Als u dezelfde passie hebt, meldt u dan aan. We kunnen altijd hulp gebruiken bij het les geven. Hebt u nog geen instructeurs diploma? Dan bespreken we hoe u uw instructeursdiploma kunt halen.

Vaarbewijs

Hebt u een vaarbewijs? Dan kunt u ons ook al enorm helpen tijdens de lessen. Voor de zwaardboten hebben we schippers met een vaarbewijs nodig, die de instructeurs bij de lesboten in de buurt kunnen houden.

 

Namens onze voltallige zeillescommissie,
met vriendelijke groet,

Sjoerd Oskam

voorzitter commissie zeilen

 

 


Lid worden?

Ben je nog geen lid? Meldt je aan via de aanmeldpagina.

Heb je een ligplaats nodig? Stuur een e-mail naar de Havencommissaris.

Lessen 2021

HELAAS!!

Inschrijven is niet meer mogelijk. Alle zeillessen zijn volgeboekt.

2024 Activiteit
5 mei
zondag (deel 1 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
12 mei
zondag (deel 2 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
19 mei
zondag (deel 3 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
26 mei
zondag (deel 4 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
2 juni
zondag (deel 5 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
9 juni
zondag (deel 6 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
30 juni
zondag (deel 7 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
7 juli
zondag (deel 8 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven
14 juli
zondag (deel 9 / 9)
13:00 tot
16:30
Zeilles
Haven

Aanmelden zeillessen

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor zeillessen. Dit formulier wordt naar de de zeillescommissie gestuurd. Maar je moet ook lid zijn van onze vereniging.

De kosten voor zeilles zijn:

Optimist lessen (al volgeboekt) €45,-
Eventuele boothuur - Optimist € 45,-
Laser lessen - beginners (al volgeboekt)
€ 45,-
Laser lessen - gevorderden (al volgeboekt) € 45,-
Eventuele boothuur - Laser € 50,-
Topaz lessen per cursist (al volgeboekt) € 100,-
Kielboot lessen voor 2021 niet mogelijk € 50,-

 

Nog geen lid? Meld je dan HIER aan.

Betalingen kunnen uitsluitend geschieden via een eenmalige incasso. Toestemming hiervoor geeft u onderaan het inschrijfformulier.

 

Diploma.

Aan het eind van de curus volgt een examen en wordt een diploma uitgereikt. Mits je natuurlijk voldoet aan de diploma eisen.